Társaságunk, a VTK Innosystem Kft. teljeskörű, komplex szolgáltatásokat kínál azon gazdák számára, akik önállóan, vagy öntözési közösséget alkotva tervezik az öntözéses gazdálkodás megvalósítását, fejlesztését. Az ötlettől a megvalósításig a teljes folyamat során segítséget nyújtunk szolgáltatásainkkal.

ÖNTÖZÉSI KÖZÖSSÉG ALAPÍTÁSA

Számos szakmai és jogi egyeztetést igénylő folyamat, melyben komplex segítséget nyújtunk partnereinknek.

 • Öntözési közösség megalakításának menedzselése
 • Projektterv és előzetes költségterv elkészítése
 • A vízügyi igazgatási szerv előzetes állásfoglalásának beszerzése
 • Öntözési közösség elismerése iránti kérelem benyújtása az Agrárminisztériumhoz.

KÖRNYEZETVÉDELMI ENGEDÉLYEZTETÉS

A környezetvédelmi engedélyezés fontos előfeltétele a vízjogi engedélyezési eljárások lefolytatásának. Szakértői tevékenységünk magába foglalja:

 • Hatásvizsgálati adatlap, előzetes vagy környezeti hatásvizsgálatok készítését (EVD, KHT)
 • NATURA 2000 érintettség esetén — amennyiben szükséges — hatásbecslés készítését
 • Az engedélyeztetési dokumentáció benyújtását és eljárás lefolytatásában való közreműködést, szakértői támogatást

Cégünk jelentős tapasztalattal rendelkezik környezeti körzeti tervek készítésének területén is öntözési közösségek számára.

MŰSZAKI TERVEZÉS ÉS VÍZJOGI ENGEDÉLYEZTETÉS

A beruházóval együttműködve elkészítjük a műszaki dokumentációt a vízgazdálkodási és környezetvédelmi lehetőségeket szem előtt tartva.

 • Elvi vízjogi engedélyezési tervek készítése
 • Vízjogi létesítési engedélyezési tervek készítése
 • Kiviteli terveket készítése
 • Vízjogi üzemeltetési engedélyezési tervek készítése

Vízellátó berendezések és öntözőtelepek vonatkozásában, beleértve a szolgalmi jogi ügyintézést.

Az engedélyeztetési dokumentáció benyújtásával és az eljárás lefolytatásában való közreműködéssel, szakértői támogatást biztosítunk.

TÁMOGATÁSOK

A pályázati források igénybevételének feltétele egy sikeres pályázat elkészítése, ezek elkészítéséhez műszaki és tervezői közreműködést biztosítunk.

„Irrigo necesse est!” – Öntözni szükséges!

Az öntözéses gazdálkodásról szóló 2019. évi CXIII. törvény, illetve az ehhez rendelt kormányzati pályázati források új lehetőségeket nyitnak a magyar gazdálkodók előtt az öntözés fejlesztésére, korszerű öntözési technológiák használatára a megfelelő terméshozamok elérése érdekében. Mindezt hangsúlyozottan fontossá teszi az a tény, hogy a klímaváltozás nehezen kiszámítható hatásai, az egyre többször jelentkező hosszabb, aszályos időszakok miatt az öntözés szükségessége fokozottan előtérbe került nem csak az optimális termésmennyiség realizálása miatt, hanem mert öntözés nélkül egyes termőterületeken már szinte lehetetlenné válik a termelés.

Az öntözéses gazdálkodás jelentős beruházási és üzemeltetési költségei miatt megvalósulásánál egyértelműen érvényesül a méretgazdaságosság elve, tehát nagyobb területen alacsonyabb fajlagos költségek mellett lehet öntözni.

Az öntözés nehézségeinek kiküszöbölésére, az öntözővizek megfelelő mennyiségben és minőségben történő biztosításának megkönnyítése, illetve a beszerzett/beszerzendő öntözőberendezések kihasználtságának biztosítása érdekében hozta létre a Kormány az öntözési közösség intézményét. Az öntözési közösségekbe tömörült gazdák számára számos állami támogatás igénybevételére nyílik lehetőség, egyszerűsödik az öntözési szolgalom alapítása, valamint az öntözésfejlesztési beruházás környezetvédelmi engedélyeztetése.

Keressen minket bizalommal!

Köves Martin

TEL: +36 (30) 503 9994
KOVES.MARTIN@INNOSYSTEM.HU